Do góry

Desery Przepis na:

Oponki serowe

Oponki serowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 76 Ocena: 1484

Dodano:

Odsłon: 6675

Złociste oponki i kulki 2w1. Delikatnie chrupiące a zarazem puszyste w środku rozpływające się w ustach ciastka o delikatnym smaku sera

Składniki

  • 50 dag białego sera, 0,5 szklanki cukru, cukier waniliowy
  • 3 jajka, 50 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,1 litr oleju do smażenia
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać ser i dokładnie wymieszać. Do masy serowo jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto Powinno być miękkie i odchodzić od ręki. Następnie rozwałkować na grubości około 1 cm. Szklanką wykrawamy kółka, następnie kieliszkiem na środku wycinamy mniejsze kółeczka. .

  2. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy oponki i kulki na złoty kolor. Usmażone ciastka wyjmujemy z garnka i układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gotowe oponki posypujemy cukrem pudrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń