Do góry

Desery Przepis na:

Oponki serowe, ciasto ekspresowe

Oponki serowe, ciasto ekspresowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 288

Dodano:

Odsłon: 4560

Ser na oponki przeważnie, pierwsze mielimy, potem z mąką łączymy, pozostałe składniki dokładamy i ciasto zagniatamy. Ja, szybszą wersję przygotowałam, bo większość składników zmiksowałam. Potem tylko z mąką i sodą, na ciasto wyrobiłam i na chwilę pod przykryciem pozostawiłam. Ciasto trochę cieniej (ok. 1 cm) rozwałkowałam, bo chętnych do zjadania miałam. Oj ???? smakować musiały, bo puste patery, już po chwili zostały ????.

Składniki

  • Ciasto:
  • 500 g sera białego półtłustego,
  • 80 g cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki cukru białego waniliowego (lub biały cukier i ziarenka z ½ wanilii),
  • 4 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 250 ml śmietany 12%,
  • 1 łyżeczka octu,
  • 550 g mąki tortowej extra typ 405,
  • 1 kopiasta łyżka mąki krupczatki,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • ponadto:
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • mały kieliszek spirytusu,
  • cukier puder do posypania,
  • lukier (białka + cukier puder lub woda + cukier puder),
  • kolorowa posypka,
  • mąka do podsypania.
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Suche składniki: mieszamy mąkę tortową z krupczatką i sodą.

    Ser, żółtka, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, śmietanę, sól, razem miksujemy na gładką, jednolitą masę. Dolewamy ocet i mieszamy.

    Do dużej miski przesypujemy suche składniki, wlewamy masę serową i z pomocą dużej drewnianej łyżki mieszamy. Następnie, ręką zagniatamy ciasto, ma być miękkie, delikatne i powinno odchodzić od ręki. W razie potrzeby dosypujemy mąki.
    Ugniatamy kulę, przykrywamy i odstawiamy na 15 min.

  2. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej rzepakowy (mi wystarczył 1 litr) z dodatkiem spirytusu (alkohol wlewamy do zimnego oleju).

    Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 1 – 1 ½ cm.
    Za pomocą szklanki wycinamy kółka, a w środku otwór za pomocą kieliszka.
    Wyjdą nam oponki i malutkie kulki. Pozostałe ciasto zagniatamy i powtarzamy czynność.

    Oponki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, z obu str. następnie wykładamy na ręcznik papierowy do odsączenia, z nadmiaru tłuszczu.

  3. Rada: oponki smażymy partiami.
    Temperaturę oleju sprawdzamy za pomocą długiej, drewnianej wykałaczki. Jeśli włożymy ją pionowo do oleju i zaczną pojawiać się wokół niej bąbelki, olej jest idealnie podgrzany.

    Ostudzone oponki i kuleczki posypujemy cukrem pudrem, lub lukrujemy i ozdabiamy kolorową posypką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 02 lutego Będę chyba musiał Sąsiadkę odwiedzić, bo obok takich przepisów nie da się przejść obojętnie :D
Pyszne oponki i to w jakim wyborze, to na krzesełku najlepsze xD

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń