Do góry

Desery Przepis na:

Oponki z białego sera :)

Oponki z białego sera :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 49

Dodano:

Odsłon: 10107

Nadchodzący tydzień w pogodzie zapowiada się ciepło i coraz bardziej wiosennie co mnie ogromnie cieszy! Bo trzeba przyznać że tegoroczna zima dała się we znaki chyba większości z nas... Ostatki dla mnie, to taki znak zbliżającej się nieuchronnie wiosny a takie śliczne, złociste oponki już same w sobie kojarzą się ze słońcem!!....Po prostu nie można przejść koło nich obojętnie :)

Składniki

  • 500 gram białego sera;
  • 3 jajka;
  • 250 gram mąki pełnoziarnistej;
  • 250 gram mąki pszennej;
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • olej do smażenia;
  • cukier puder;
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy jajka, cukier, mąkę pszenną przesianą z sodą, mąkę pełnoziarnistą.
    Wyrabiamy ciasto i partiami rozwałkowujemy. Tylko nie za cienko bo oponki muszą być pulchne. Wycinamy okrągłą formą, krążki i w każdym, najlepiej kieliszkiem, wykrawamy środek.
    W końcu nazwa zobowiązuje !

  2. Teraz smażenie i możecie to zrobić nawet na głębszej patelni bo oleju ma być tylko tyle by móc swobodnie ciasto przewrócić. Wcale nie trzeba ich "zatapiać".
    Ciasto delikatnie wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na lekki złoty kolor z obu stron. Usmażone odkładamy na papierowy ręcznik by odsączyć nadmiar oleju.

    Przestudzone oponki prószymy cukrem pudrem. Najlepiej smakują lekko ciepłe :) ale na zimno również są pyszne.
    Do kawy lub na podwieczorek i oczywiście na Tłusty Czwartek - gorąco polecam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń