Do góry

Desery Przepis na:

Oponki z nutą cynamonu

Oponki z nutą cynamonu

Autor:

Przepisów i artykułów: 164 Ocena: 399

Dodano:

Odsłon: 59

polecam oponki z nuta cynamonu

Składniki

  • jajka – 4 szt
  • cukier – 10 dag
  • mleko ciepłe – 300 ml
  • drożdże świeże – 3 dag
  • mąka pszenna – 65 dag
  • margaryna roztopiona – 3 łyżki
  • sól – 1/2 łyżeczki
  • DODATKOWO:
  • masło – 10 dag
  • drobny cukier – 25 dag
  • mielony cynamon – 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże dodajemy do ciepłego mleka z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru, dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy go do przesianej mąki, następnie wsypujemy cukier, sól oraz 3 jajka. Całość należy wyrabiać aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodać rozpuszczone masło i wyrabiamy ok 10 minut.
    Masę odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godz. Gdy ciasto wyrośnie należy je zagnieść, przełożyć na blat i rozwałkować na placek o grubości 1,5 cm.
    Szklanką wycinamy kółka, a kieliszkiem małym pośrodku kółek dziurki.
    Oponki układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy na parę minut do wyrośnięcia, następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.
    Piec 15 minut w temp 170stC na złoto brązowy kolor.
    Masło roztopić i posmarować nim oponki.
    Cukier mieszamy w miseczce z cynamonem i gorące oponki obtaczamy w posypce.
    Podawać ostudzone.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń