Do góry

Dania główne Przepis na:

Orientalne placuszki marchewkowe

Orientalne placuszki marchewkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 687

Dodano:

Odsłon: 3378

Muszę przyznać, że bardzo lubię kolorowe dania. Jeśli na talerzu mam zielone, pomarańczowe, czerwone to aż chce się jeść. Ja jestem akurat z tych co jedzą głównie oczami. Dla mnie danie ma zarówno smakować jak i pięknie wyglądać. A jeszcze jak można go przyrządzić w pół godziny to już w ogóle jest super! :) Dziś przedstawiam więc szybkie, smaczne i kolorowe placuszki marchewkowe z orientalną nutą.

Składniki

  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • połowa dużej cebuli lub jedna mniejsza
  • ok. 100g tofu naturalnego (można pominąć)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2-3 łyżki otrąb pszennych
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obraną marchewkę i ziemniaki ucieram na tarce o małych oczkach. Tofu ucieram na dużych. Cebulę drobno siekam. Wszystko przekładam do miski, dodaję jajko, mąki, otręby, sodę i wszystkie przyprawy. Mieszam dokładnie. Jeśli masa jest za rzadka można dodać więcej otrąb.

  2. Smażę na niewielkiej ilości małą placuszki po kilka minut z każdej strony.
    Z podanych proporcji wyszło mi 8 placuszków.
    Można podawać z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 07 lutego Sa doskonale i na pewno smakuja, jak wszystkie warzywne placuszki. Mysle, ze kumin zamiast kminku doda im bardziej orientalnego smaku. Swietny pomysl na szybki posilek. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń