Do góry

Dania główne Przepis na:

Orientalne polędwiczki wieprzowe

Orientalne polędwiczki wieprzowe

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1780 Ocena: 40811

Dodano: 31.03.2016

Odsłon: 8017

Uwielbiamy orientalne eksperymenty w kuchni. Ten zapach, który unosi się po całym mieszkaniu, ten zdecydowany smak...Mniam <3

Składniki

  • Marynata:
  • 50 ml ciemnego sosu sojowego
  • 50 ml miodu płynnego
  • Składniki:
  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 150 g makaronu chow mein
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 10 g grzybów mun
  • 3 łyżki oleju
  • 1 duża szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1/2 papryczki chili
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • szczypiorek
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę marynujemy przez kilka godzin w wymieszanym z miodem i sosem sojowym.

    Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odcedzamy.

    Grzyby moczymy w gorącej wodzie, kroimy w paski.

    Polędwiczkę grillujemy na rozgrzanej patelni do grillowania. Kroimy na plasterki

    Na rozgrzaną (wok lub głęboka patelnia) oliwę wrzucamy posiekaną szalotkę, czosnek, imbir, pokrojone w paski papryki i papryczkę chili. Chwilę smażymy, wlewamy sos sojowy, sos rybny, sos ostrygowy, oprószamy cukrem. Cały czas mieszając, smażymy jeszcze 1 min, po czym wrzucamy grzyby i makaron.
    Smażymy do momentu, kiedy makaron będzie cały pokryty sosem.

    Podajemy z polędwiczką i posiekanym szczypiorem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń