Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Orientalny deser"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 173
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 154
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 87
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 173
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 154
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 87
Składniki
Dynię (dowolny gatunek) przekrój. Za pomocą specjalnej łyżeczki (do melonów) wydrąż kulki miąższu, odrzucając przy tym pestki. Kulki wrzuć do garnka, zalej wodą, tak by były nią jedynie pokryte. Dodaj szczyptę soli. Gotuj dynię na średnim ogniu 5 minut. Osącz na sicie. Jeśli nie masz specjalnej łyżki, zamiast kulek, przygotuj dyniowe kosteczki.
W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Dodaj szklankę naturalnego miodu, wymieszaj. Wyciśnij sok ze sparzonej cytryny. Dodaj do miodu razem z 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru. Wsyp goździki, wymieszaj.
Do aromatycznego miodu wrzuć orzechy nerkowca. Praż razem 2-3 minuty. Na koniec wrzuć ugotowane i odcedzone kulki dyni. Gotuj jeszcze 5-8 minut. Podawaj jako deser, na ciepło lub na zimno.
czas ok. 50 min; porcja – 250 kcal, cena 2,30 złŹródło: Świat kobiety