Do góry

Przetwory Przepis na:

Orientalny dżem truskawkowy ze szczyptą cynamonu

Orientalny dżem truskawkowy ze szczyptą cynamonu

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 579

Dodano:

Odsłon: 4302

Można powiedzieć, iż jest to niezwykłe połączenie słodkich truskawek i azjatyckich zapachów. Poprzez dodanie do dżemu truskawkowego cynamonu powstał niezwykły dżem, który zarówno nada ciekawego smaku tradycyjnym naleśnikom, jak i wyjątkowemu tortowi. Orientalny dżem truskawkowy ze szczypta cynamonu jest moją kolejną tegoroczną wariacją na temat przetworów.

Składniki

  • truskawki 1 kg
  • cukier 500 g
  • cynamon 20 g
  • imbir 5 g
  • dżemfix 15 g
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Owoce kroimy na małe kawałki. Truskawki umieszczamy w dużym garnku o grubym dnie. Dodajemy dżemfix. Mieszamy owoce do momentu zagotowania. Cukier mieszamy z cynamonem i imbirem. Dodajemy cukier do gotujących się owoców. Mieszamy, aż cukier się rozpuści i ponownie zaczną się gotować. Gdy truskawki ponownie się zagotują, zmniejszamy ogień i gotujemy około 2-3 minut. Zdejmujemy z ognia. Mieszamy chwilę, aż zniknie piana. Dżem przelewamy do umytych, wyparzonych słoików. Odwracamy nakrętką do dołu(przez 5 minut). Następnie zostawiamy dżem do całkowitego wystudzenia.

  2. Zapraszam na mojego bloga!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń