Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Orientalny gulasz warzywno-drobiowy"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 576
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 42
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 801
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 576
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 42
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 801
Składniki
Obierz cebulę i czosnek, drobno je posiekaj. Papryki żółte umyj, rozetnij i oczyść z pestek. Miąższ pokrój w długie paski. Dynie rozetnij wzdłuż na pół. Obierz je, usuń środki z pestkami. Miąższ potnij w dłuższe paski.
Obierz, opłucz i pokrój ukoś- nie w plasterki marchewki. Chili opłucz, potnij w krążki i usuń z nich pestki. Filety z kurczaka opłucz, oczyść, pokrój w paski.
Cytrynę sparz, wytrzyj ręcznikiem papierowym. Zetrzyj z niej skórkę na tarce o małych otworkach, następnie owoc przekrój i wyciśnij z niego cały sok. Na dużej patelni, a najlepiej w woku bardzo mocno rozgrzej 2–3 łyżki oleju.
Włóż kurczaka i obsmaż go na dużym płomieniu. Dopraw solą i pieprzem, wyjmij. Na ten sam tłuszcz wrzuć cebulę, czosnek, dynię, marchew, żółte papryki oraz chili. Smaż 5 min, mieszając co jakiś czas.
Do warzyw włóż usmażone mięso. Dodaj sos sojowy, sok z cytryny oraz pieprz do smaku. Wszystko smaż jeszcze 6–8 min. Gulasz posyp posiekaną natką i skórką cytrynową. Udekoruj chili.Źródło: Tina