Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowa szarlotka z musem z czarnych porzeczek i bezą włoską

Orzechowa szarlotka z musem z czarnych porzeczek i bezą włoską

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 881

Dodano:

Odsłon: 3459

Mimo, że do jesieni jeszcze 2 miesiące to już nabrałem ochoty na jesienne ciasta. Najbardziej smakuje mi szarlotka, a Wam?

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 200g orzechów włoskich
  • 100g masła
  • 1 łyżeczka cukru migdałowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 3 jabłka ligole
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 500g czarnej porzeczki
  • 2 łyżeczki agaru
  • 2 łyżki cukru
  • 2 białka
  • 150g cukru
  • 30ml wody
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy zmielone orzechy, masło pokrojone w kostkę, cukier migdałowy, cukier i jajko. Wyrabiamy gładkie ciasto i ⅔ wkładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie do garnka wkładamy pokrojone w kostkę jabłka, wsypujemy cukier i cynamon. Gotujemy aż do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wykładamy na ciasto i przykrywamy ⅓ ciasta. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Po tym czasie studzimy i podgrzewamy czarną porzeczkę z cukrem. Doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy agar i gotujemy aż do rozpuszczenia. Blendujemy, przelewamy przez sito i wlewamy na górę szarlotki. Odstawiamy do stężenia. W garnuszku wsypujemy cukier i wodę. Gotujemy do momentu uzyskania 118 stopni. W międzyczasie ubijamy białka na sztywno, gdy syrop jest gotowy, cienką strużką wlewamy do białek, cały czas miksując na najwyższych obrotach aż do wystudzenia. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Przekładamy bezę do rękawa i dekorujemy wierzch, opalamy palnikiem ręcznym. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń