Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowa tarta z truskawkami i mascarpone

Orzechowa tarta z truskawkami i mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 300

Dodano:

Odsłon: 128

Orzechowy spód, słodka śmietana z mascarpone i truskawki. Do tego jeszcze orzechy w karmelu. Można chcieć czegoś więcej. Ciacho idealne na leniwe popołudnie!

Składniki

  • Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g orzechów włoskich
  • 70 g cukru
  • 160 g masła
  • 2 żółtka
  • Krem:
  • 300 g śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 śmietan fix
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 300 g truskawek
  • 80 g orzechów arachidowych w karmelu
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szklanka wrzątku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Orzechy włoskie blendujemy na drobny pył w blenderze. Na stolnice przesiewamy mąkę, siekamy z masłem. Dodajemy cukier, orzechy i żółtka. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Ciastem wylepiamy formę o średnicy 26 cm. Przykrywamy folia aluminiowa i wysypujemy grochem. Pieczemy w 180*C przez 15 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10 minut.
    Śmietanę miksujemy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan fixu. Następnie dodajemy serem mascarpone i miksujemy tylko do połączenia składników. Kremem smarujemy wystudzona tartę. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki truskawki i orzechy arachidowe w karmelu. Całość zalewamy rozpuszczoną w szklance wrzątku i tężejąca galaretką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń