Desery Przepis na:
Orzechowe ciasteczka

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 295
Dodano: 23.01.2009
Odsłon: 22989
Składniki
- mąka, 1 szklanka
- zmielone orzeczy, 2 łyżki
- proszek do pieczenia, łyżeczka
- brązowy cukier, 1/3 szklanki
- jajko, 1
- orzechowe masło, 1 i 1/2 łyżki
- przecier jabłkowy, 2 łyżKI
1-2 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Do dużej miski wsypać mąkę, orzechy, proszek do pieczenia i cukier- wszystko ze sobą połączyć.
-
W drugiej misce połączyć ze sobą jajka wraz z masłem orzechowym oraz przecierem jabłkowym (konieczne niesłodzonym). Za pomocą drewnianej łyżki przełożyć wymieszane masło, jajka i przecier do sypkich składników, wszystko razem dokładnie i powoli wymieszać.
-
Formę do pieczenia wyłożyć papierem śniadaniowym, za pomocą łyżki tworzyć małe ciasteczka, włożyć do nagrzanego piekarnika (180stopini) piec około 10-15 minut.
Komentarze do przepisu (2)

majaSZ 09 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
witamskąd Pani bierze przecier jabłkowy?
Znajdę go w sklepie typu Real? a szukac go przy zdrowej zywnosci?
a moze da sie go zastapic startym kwasnym jabłkiem?
z gory dziekuje za odpowiedź
pozdrawiam serdecznie
1 Kto głosował? | Odpowiedz

kasiarka 07 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Właśnie upiekłam i rzeczywiście proste,a do tego pyszne :D Choć chyba zrobiłam większe niż autorka przepisu (wyszło mi 14 sztuk), bo piekły się ok.25 minut, a mogły nawet troszkę dłużej. W każdym razie polecam :)0 Kto głosował? | Odpowiedz