Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Orzechowe drożdżówki z kardamonem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 115
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 574
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 115
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 574
Składniki
ok. 90 minut
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać 4 łyżki mleka i 2 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Zaczyn przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W misce wymieszać resztę mąki z łyżeczką soli i mielonym kardamonem. Dodać zaczyn drożdżowy, jajko oraz mielone orzechy laskowe. Wlać pozostałe mleko i wyrobić ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, aby wyrosło.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 20 kawałków. Każdy kawałek rozwałkować na grubszy pasek, zwinąć w literkę S, przenieść na blachę wyłożoną pergaminem.
Krawędzie ciastek „esek” udekorować całymi orzeszkami, zwilżyć wodą i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec około 20 minut.
Kardamon idealnie podkreśla smak słodkich deserów. Warto nim także przyprawiać pikantne dania zawierające w swym składzie czosnek, albowiem kardamon... odświeża oddech.Źródło: Życie na gorąco