Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowe dzwonka karpia

Orzechowe dzwonka karpia

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Orzechowe dzwonka karpia"

Składniki

  • 6 dzwonek karpia
  • 6 łyżek posiekanych orzechów włoskich (ew. ziemnych niesolonych)
  • 1/3 szkl. drobno startego parmezanu
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • szczypta słodkiej papryki
  • 1/3 szkl. tartej bułki
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • sól
  • pieprz cytrynowy lub biały
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła klarowanego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kawałki ryby umyj i osusz. Każde dzwonko posyp solą i pieprzem. Wymieszaj orzechy z parmezanem, skórką cytrynową, papryką i bułką tartą. Dzwonka oprósz delikatnie mąką. Jajka roztrzep. Zanurz w nich dzwonka, a następnie dokładnie obtocz je w orzechowej panierce.

  2. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Układaj dzwonka (po 2–3 w jednej partii, by temperatura tłuszczu zbyt się nie zmniejszyła). Smaż z każdej strony po 5-6 minut, na rumiano. Usmażone kawałki trzymaj w nagrzanym do 110°C piekarniku (w zamkniętym naczyniu żaroodpornym).

  3. Obtoczone w panierce dzwonka możesz też ułożyć na blaszce i upiec w piekarniku w 190°C (20 min). Podawaj np. z ryżem wymieszanym z groszkiem.

  4. Sos do karpia

  5. Wymieszaj 200 ml naturalnego jogurtu z posiekanym ząbkiem czosnku, 2 łyżkami majonezu i szczyptą curry.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń