Do góry

Dania główne Przepis na:

Orzechowe filety drobiowe z sosem z granatu

Orzechowe filety drobiowe z sosem z granatu

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 32

Przepis wart wypróbowania: "Orzechowe filety drobiowe z sosem z granatu"

Składniki

  • 1 duży pojedynczy filet z kurczaka
  • 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • świeżo mielona sól morska
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • olej do smażenia kotletów
  • na sos: 1 owoc granatu
  • 120 ml wina czerwonego
  • 1/2 niedużej obranej cebuli
  • 1
  • 5 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso myję i osuszam. Dzielę na 2 płaty. Każdy delikatnie rozbijam i oprószam przyprawami. Na jeden talerz wbijam jajko, i roztrzepuję je. Na drugim mieszam orzechy, słonecznik i mąkę. Przyprawione filety maczam kolejno w jajku, a następnie w mieszaninie mąki i orzechów. Piersi smażę na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiano.

  2. Wino przelewam do garnka. Dodaję posiekaną cebulę, cukier oraz miód. Sos podgrzewam do zredukowania płynu o połowę. Wyjmuję ziarna z granatu. Z połowy wyciskam sok (użyłam do tego drewnianej pałki), dodaję do sosu.

  3. W 30 ml wody rozrabiam mąkę. Wlewam do sosu. Całość zagotowuję, dodaję resztę ziaren granatu i doprawiam do smaku. Sosem polewam kotlety przed podaniem.

  4. ok. 40 min

  5. Jadwiga Kwiek z Faściszowy

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń