Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowe pyszności

Orzechowe pyszności

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12882

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Orzechowe pyszności"

Składniki

  • 40 dag mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 jajka
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 10 dag migdałów ze skórką
  • 10 dag gorzkiej czekolady Białe
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • szklanka mleka w proszku
  • aromat migdałowy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej z sodą i cukrem pudrem, dodaj sól, wlej ciepłe masło. Zagnieć ciasto. Wyłóż nim foremki, np. w kształcie łupinek orzecha, piecz 10 minut w temp. 180°C.

  2. Czekoladę rozpuść w garnku, przestudź. Napełnij nią część orzechowych „miseczek” i wciśnij do każdej orzech. W garnku podgrzej mleko z masłem i cukrem, mieszaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj mleko w proszku i aromat, wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Napełnij resztę miseczek, udekoruj każdą migdałem.

  3. Czas: około 1,5 godziny.

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń