Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowiec

Orzechowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Orzechowiec"

Składniki

  • 25 dag orzechów włoskich
  • 15 dag margaryny
  • 20 dag cukru pudru
  • owoce
  • 4 jajka
  • 25 dag mąki
  • 3/4 op. proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka
  • zapach migdałowy
  • sól
  • bita śmietana
  • cukier kryształ
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Posiekaj drobniutko orzechy włoskie, utrzyj je na jednolitą masę z margaryną, cukrem pudrem i szczyptą soli. Ucierając, dodawaj po jednym jajku (następne dopiero wtedy, gdy poprzednie jest wmieszane).

  2. Masę orzechową wymieszaj z przesianą, lekko ogrzaną mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj mleko i aromat migdałowy. Dokładnie wymieszaj wszystkie .

  3. Wyłóż ciasto do natłuszczonej, posypanej mąką formy. Piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 st.

  4. Wyjmij upieczone ciasto i zostaw do ostudzenia.

  5. W tym czasie przygotuj dowolne owoce do dekoracji (np. kolorowe winogrona). Opłucz je, nie osuszaj. Na talerzyk wysyp cukier kryształ. Wilgotne owoce kładź na talerzyk i obtaczaj w cukrze.

  6. Ciasto wyjmij z formy, pozostaw do ostudzenia. Wierzch udekoruj bitą śmietaną oraz owocami w cukrze.

  7. czas ok. 90 min; porcja – 410 kcal cena 1,90 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń