Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowiec

Orzechowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3646

Dodano:

Odsłon: 16288

Jeśli są wśród Was miłośnicy orzechów to na pewno zakochają się oni w tym cieście. Cała jego tajemnica tkwi w kruchym cieście, na którym zapieka się orzechy dzięki czemu zyskują one niesamowity smak. Ciasto idealne na jesienną niepogodę ;)

Składniki

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki mleka
  • Orzechy:
  • około 300 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g margaryny
  • 100 dag cukru pudru
  • Masa budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru
  • 10 łyżek cukru
  • 200 g masła (kostka)
  • 150 g margaryny
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • Dodatkowo:
  • słoik powideł śliwkowych (u mnie 290 g)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wymiary formy 33 x 24 cm.

    Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier puder, pokrojoną w kostkę margarynę, miód i jajka. Sodę dobrze rozpuszczamy w mleku i dodajemy do reszty składników. Zagniatamy, nie zbyt długo, na gładkie ciasto. Dzielimy na dwie równe połówki i wyklejamy nimi dwie takie same, wyłożone papierem do pieczenia formy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor w 150°C z termoobiegiem w sumie przez około 35-40 minut.

  2. W tym czasie przygotowujemy orzechy. Orzechy siekamy tak żeby część z nich była drobno posiekana, a część w większych kawałkach. W rondelku roztapiamy margarynę z miodem. Dodajemy posiekane orzechy i cukier puder. Podgrzewamy aż wszystko zacznie się gotować. Tak przygotowane orzechy wylewamy po około 15 minutach na jedno z podpieczonych ciast i pieczemy dalej przez kolejne 20 minuty.

  3. Upieczone ciasta pozostawiamy do wystudzenia.

  4. W garnku z grubym dnem zagotowujemy połowę mleka. Dodajemy do niego cukier i mieszamy aż się rozpuści. W drugiej części mleka rozpuszczamy dokładnie budyń. Dodajemy go do zagotowanego mleka i całość doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy go folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W misce dobrze ucieramy masło z margaryną. Dodajemy do nich budyń i dokładnie rozcieramy na gładką masę. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę. Dodajemy ją do masy budyniowej i chwilę ucieramy, tylko do połączenia składników, uważając żeby się nie zwarzyła.

  5. Wystudzone ciasto (to bez orzechów) smarujemy dokładnie powidłami i wykładamy na nie całą masę. Rozsmarowujemy ją równomiernie i przykrywamy drugim ciastem (tym z orzechami). Ciasto odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin (najlepiej na całą noc), żeby skruszało.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 22 listopada 2017 zaskoczyłaś mnie tą masą budyniową,więc chętnie wypróbuję:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 22 listopada 2017 MEGA :)) Nasze mamy takie robią, bo my nie mamy siły na takie przepisy ;)
Pycha :)
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń