Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowiec

Orzechowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 135

Dodano:

Odsłon: 281

Pyszna rolada drożdżowa z puszystym orzechowym nadzieniem !

Składniki

  • ZACZYN:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 kostka drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • CIASTO:
  • 750 g mąki
  • szczypta soli
  • 6 żółtek
  • 1 kostka masła
  • cukier waniliowy
  • MASA ORZECHOWA:
  • 6 białek
  • 400 g orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. MASA ORZECHOWA:
    1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    2. Następnie dodajemy cukier. Miksujemy.
    3. Do piany dodajemy sok z cytryny i zmielone orzechy. Mieszamy.

  2. CIASTO:
    1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, żółtka i szczyptę soli.
    2. Dolewamy zaczyn i wyrabiamy ciasto.
    Na koniec dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło.
    3. Odstawiamy na około ½ godz. do wyrośnięcia.
    4. Ciasto rozwałkowujemy na długi placek, wierzch smarujemy przygotowaną masą orzechową, zwinąć w roladę.
    5. Roladę wkładamy do natłuszczonej formy (najlepiej keksówki).
    6. Odstawiamy ponownie na ½ godziny do wyrośnięcia.
    7. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 st.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń