Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowiec

Orzechowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 251

Dodano:

Odsłon: 1249

CIASTO BISZKOPTOWE Z CHRUPIĄCYMI ORZECHAMI, PRZEŁOŻONE KRUCHYM CIASTEM

Składniki

  • BISZKOPT:
  • 5 JAJEK
  • 1/2 SZKL.CUKRU
  • 1 ŁYŻECZKA PR.DO PIECZENIA
  • 3 ŁYŻKI MĄKI TORTOWEJ
  • 2 ŁYŻKI KAKAO
  • CIASTO KRUCHE:
  • - 3 ŻÓŁTKA
  • - ŁYŻECZKA PR.DO PIECZENIA
  • -120 G.MARGARYNY
  • -1/3 SZKL.CUKRU
  • -OK.250 G.MĄKI
  • DODATKOWO:
  • SMIETANA 30%
  • ORZECHY WŁOSKIE OK.200G
  • MASA KAJMAKOWA ( MAŁA PUSZKA)
  • 1/2 SZKL.MLEKA
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT:

    - BIAŁKA ODDZIELAMY OD ŻÓŁTEK MIKSUJEMY NA SZTYWNĄ
    PIANĘ,DODAJEMY PARTIAMI CUKIER I ZÓŁTKA

    -DO MASY PRZESIEWAMY MĄKĘ Z PR.DO PIECZENIA I KAKAO
    DELIKATNIE MIESZAMY DO POŁĄCZENIA SKŁADNIKÓW

    -PIECZEMY W 170C OK 25-30 MIN.

  2. CIASTO KRUCHE:

    - Z PODANYCH SKŁADNIKÓW ZAGNIATAMY CIASTO,W RAZIE
    POTRZEBY DOSYPUJEMY MĄKI
    -ZAWIJAMY W FOLIE SPOZYWCZĄ I ODKŁADAMY DO LODÓWKI
    NA OK 20 MIN.


    WYKŁADAMY NA BLASZKĘ I PIECZEMY 30 MIN.W 170C

  3. W TYM CZASIE W GARNKU ROZPUSZCZAMY MASĘ KAJMAKOWĄ
    RAZEM Z MLEKIEM.
    - MIESZAMY DO UZYSKANIA JEDNOLITEJ,GŁADKIEJ MASY

  4. ORZECHY SIEKAMY NA MNIEJSZE LUB WIĘKSZE CZĄSTKI
    ( WG.UZNANIA)

    MIKSUJEMY SMIETANĘ NA SZTYWNO

  5. NA BISZKOPT WYKŁADAMY CZĘŚC ŚMIETANY.
    NASTĘPNIE POSYPUJEMY POŁOWĄ ORZECHÓW
    DELIKATNIE PRZYKRYWAMY KRUCHYM CIASTEM
    POŁOWĘ MASY KAJMAKOWEJ WYLEWAMY NA CIASTO
    NASTĘPNIE DAJEMY POZOSTAŁA SMIETANĘ,
    ORZECHY I POZOSTAŁA MASĄ KAJMAKOWĄ POLEWAMY WIERZCH
    CIASTA

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń