Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowiec - najlepszy

Orzechowiec - najlepszy

Autor:

Przepisów i artykułów: 421 Ocena: 12265

Dodano:

Odsłon: 3160

Orzechowiec jest bardzo delikatny, a do tego mocno orzechowy, a całości dopełnia przepyszna karmelowo - orzechowa polewa. Ciasto powstało przez przypadek, a raczej dzięki prośbie mojego znajomego, który poprosił mnie o upieczenie orzechowca. A ja najpierw upiekłam biszkopt orzechowy, a dopiero potem przeczytałam przepis na ciasto i w tedy się skapowałam, że to nie miało być ciasto biszkoptowe tylko kruche z polewą orzechową. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło bo ciasto okazało się hitem.

Składniki

  • Ciasto:
  • 8 jajek
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 litr mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 margaryny
  • Polewa orzechowa:
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 20 dag orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy po trochu żółtka i cukier nie przerywając ubijania.

  2. Na końcu dodajemy mielone orzechy z mąką i proszkiem do pieczenia, a następnie delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką.

  3. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę.

  4. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170'C przez 60 minut. Ciasto po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

  5. Do garnka wlewamy mleko, dodajmy budynie, cukier, cukier waniliowy, mąkę i żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy do momentu powstania budyniu nie przerywając mieszania na małym ogniu. Budyń po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia.

  6. Margarynę miksujemy i dodajemy do niej po trochę wystudzony budyń.

  7. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół. Na jedno ciasto nakładamy 2/3 masy. Masę dokładnie rozsmarowujemy i przykrywamy ją drugim ciastem. Boki ciasta smarujemy pozostałą masą.

  8. Orzechy grubo siekamy i prażymy je lekko na suchej i rozgrzanej patelni.

  9. W garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem, a następnie doprowadzamy polewę do wrzenia.

  10. Kiedy polewa zacznie wrzeć dodajemy uprażone orzechy i całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 5-7 minut.

  11. Gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta i szybko rozprowadzamy na całej powierzchni, tak aby nam za szybko nie zastygła.

  12. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego !!!

  13. ;-D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń