Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowiec z kawą

Orzechowiec z kawą

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 1683

Dodano:

Odsłon: 6461

Orzechowiec z kawą- pyszne, pracochłonne dość, ale smak kawowej masy połączony z kruchym ciastem......

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Z mąki, cukru pudru, cukru waniliowego, żółtek, proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch foremek o wymiarach 25/36, następnie smarujemy go marmoladą jabłkową.

  2. Piana:

    Z białek i cukru pudru ubijamy pianę. Wsypujemy do niej krojone orzechy, mieszamy i wykładamy na marmoladę na obydwa ciasta - pieczemy do 20 minut w 180 stopniach.

  3. Ciasto z kokosem:

    Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z cukrem. Na końcu wsypujemy proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe.

  4. Masa:

    Kawę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy mielone orzechy, kawę i alkohol.

    Przełożenie ciasta:

    Ciasto- połowa kremu- ciasto kokosowe- pozostały krem- ciasto pianą w stronę masy- dekorujemy dowolnie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

malina27 30 stycznia 2018 Marmolada śliwkowa nie jabłkowa...jaki czas i temperatura pieczenia ciasta kokosowego? Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 30 stycznia 2018 Taką kostkę ciasta na jutro bym zaadoptowała :))))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń