Do góry

Dania główne Przepis na:

Orzechowiec z królika

Orzechowiec z królika

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18988

Dodano:

Odsłon: 5

Sprawdzony przepis na "Orzechowiec z królika"

Składniki

  • 80 dag mięsa królika
  • 20 dag wątróbek drobiowych
  • 40 dag filetów z kurczaka
  • 35 dag boczku
  • 1 cebula
  • 20 dag orzechów laskowych
  • 2 jajka
  • 1 kajzerka
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 łyżki masła
  • suszony tymianek
  • suszona szałwia
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz i tarta bułka do foremek
  • szczypiorek do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wątróbki drobiowe starannie oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i osącz na durszlaku. Większe sztuki pokrój na połówki. Kajzerkę pokrusz, namocz w mleku. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.

  2. Dołóż wątróbki i smaż 3–5 min. Mięso królika, filety z kurczaka oraz boczek umyj, pokrój na kawałki. Wszystko zmiel dwa razy razem z odciśniętą bułką i przestudzonymi wątróbkami. Orzechy laskowe wsyp na rozgrzaną suchą patelnię. Upraż je (ok. 2 min) i od razu przesyp na talerzyk, przestudź.

  3. Do masy mięsnej wbij jajka. Dołóż także ostudzone orzechy laskowe. Przypraw suszonym tymiankiem, szałwią, pieprzem oraz solą. Dokładnie wyrób rękoma.

  4. Okrągłe foremki posmaruj tłuszczem, oprósz tartą bułką i napełnij masą pasztetową. Wierzchy wygładź łyżką. Foremki przykryj folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz). Piecz około godziny w temperaturze 180 st. (30 min przed końcem pieczenia zdejmij folię). Udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Podawaj np. z dodatkiem konfitury do mięs.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń