Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowiec z masą krówkowo-serową

Orzechowiec z masą krówkowo-serową

Autor:

Przepisów i artykułów: 401 Ocena: 4909

Dodano:

Odsłon: 805

Ciasto bardzo pyszne.Spróbowałam połączyć,masę krówkową z serkiem,udało się. Wyszedł pyszny krem i tym samym i całe ciasto.

Składniki

  • BISZKOPT ORZECHOWY:
  • -4 jajka -1 szklanka cukru -100 g. mielonych orzechów
  • -80 g. mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • BISZKOPT KAKAOWY:
  • -4 jajka -1 szklanka cukru -4 łyżki wody -1 szklanka mąki
  • -4 łyżki oleju -2 łyżeczki proszku do piecz. -2 łyżki kakao
  • MASA KRÓWKOWO-SEROWA:
  • -100 ml. śmietanki 30% -1 śmietan-fix -1 serek twarogowy-450 g.
  • -1 puszka masy krówkowej orzechowej-400 g. -4 łyżeczki żelatyny -ok. 1/2 szklanki wrzątku
  • POLEWA ORZECHOWA:
  • -100 g. cukru -2 łyżki miodu -120 g. margaryny albo masła
  • -50 g. posiekanych orzechów -50 g. mielonych orzechów
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt orzechowy-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i dalej ubijać.Przesiewać mąkę z proszkiem i już mieszać łopatką.Na koniec dosypać orzechy i lekko je wmieszać.Jak ktoś lubi może dodać szczyptę imbiru i cynamonu. Wylać na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 min.w 175*C. Po upieczeniu, obrócić, zdjąć papier i ostudzić biszkopt.

  2. biszkopt kakaowy-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem i kakao. Lekko mieszać, dolewając wodę potem olej. Dodać kilka kropli olejku.
    Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia,30x40. Piec 25 min. w 175*.Tak samo jak poprzedni biszkopt ostudzić i włożyć z powrotem do tej samej blaszki, ale wyłożonej nowym i wyższym papierem.

  3. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie,potem ostudzić do letniego.Ubić śmietankę z fixem, potem z porcjami serka.Dalej ubijać dodawać po łyżce miękkiej masy krówkowej. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć na kakaowy biszkopt.

    Przykryć biszkoptem orzechowym.

  4. polewa-Na wolnym ogniu, podgrzać: masło, cukier i miód.Mieszać do rozpuści się cukru. Po lekkim ostudzeniu, rozsmarować na górze ciasta.

  5. Posypać siekanymi orzechami. Schłodzić ciasto w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 24 września Coś w sam raz dla mnie: właśnie szukałam ciasta z orzechami, które mi pozostały od ubiegłego roku:)Ale się rodzinka ucieszy:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń