Do góry

Napoje Przepis na:

Orzechówka

Orzechówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1342

Dodano:

Odsłon: 5973

Nalewka orzechowa oprócz właściwości leczniczych ma też świetne walory smakowe. Polecam.

Składniki

  • 10 młodych orzechów włoskich w łupinkach (zebranych pod koniec czerwca do końca lipca)
  • 0,6 l spirytusu
  • 0,5 l wody
  • 200 g cukru
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zebrane orzechy w całości pokroić nożem na mniejsze kawałki. Przełożyć do dużego słoja i zalać spirytusem. Zakręcić mocno i odstawić w ciemne miejsce na 2 miesiące (od czasu do czasu potrząsając słojem). Następnie odsączamy orzechy, które są już do wyrzucenia, a pozostały alkohol łączymy z rozpuszczonym w przegotowanej wodzie cukrem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przegryzienia na kilka miesięcy. Moja zniknęła już po 5 miesiącach:) I była idealna:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń