Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inne ciasto, rewelacyjne na każdą imprezę :)
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 109
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 109
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Składniki
Ciasto: Mąkę przesiać, dodać masło i przesiekać. Gotowane żółtka przetrzeć przez sitko, dodać do mąki, razem z surowym żółtkiem i jajkiem. Wsypać cukier, cukier waniliowy, kakao i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto, podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na wielkość blachy.
1/4 kostki masła rozpuść na patelni z 2 łyzkami miodu, wrzuć pokrojone na połówki orzechy laskowe i praż przez chwilę.
Jedną połowę ciasta wyłożyć na blachę, na to wyłożyć warstwę orzechów prażonych i kolejną połowę ciasta. Ciasto piecz przez 30 minut w temp. 180-200 st. C i odstaw do wystudzenia.
Masa: Jajka utrzyj z cukrem w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać masę jajeczną i wymieszać. Wlać 1/2 kawy i spirytusu (jak ktoś lubi spirytusu można dać więcej) i wsypać kawę sypaną. Wymieszać na jednolitą masę.
Zimny placek nasączyć pozostałą kawą ze spirytusem. 1 warstwę wafli posmarować połową masy, na to wyłożyć ciasto, znowu masę i przykryć kolejną warstwą wafli. Smacznego! *Przepis pochodzi z książeczki "Moje gotowanie: Wielkanoc" po moich drobnych modyfikacjach Kwiecień 2010r.