Do góry

Desery Przepis na:

Orzechówka

Orzechówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 2109

Dodano:

Odsłon: 18344

Pyszne ciasto, cała słodycz to cukier puder na wierzchu i wspaniały, orzechowy środek.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części, schłodzić.

  2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać zmielone orzechy i pianę ubitą z białek i proszek - dokładnie wymieszać.

  3. Jedną częścią ciasta wyłożyć spód formy, na to dać masę orzechową. Przykryć ja płatami drugiej części ciasta.

  4. Piec w temp. 180 stopni przez 40-45 minut. Jeśli będzie przypalać wierzch, przykryć go papierem do pieczenia. Upieczone posypać obficie cukrem pudrem.

  5. Masa orzechowa w czasie pieczenia bardzo rośnie - taki jej urok, pod koniec jednak opada. Przepisu długo, długo szukałam, aż znalazłam w jednej z książek kucharskich s. Anastazji. Nazywa się w niej "Placek orzechowy w cieście francuskim". Ja znam pod nazwą ''orzechówka''. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wiola1100 29 listopada 2010 ja też znam to ciasto dawno go już nie piekłam,dzięki za przypomnienie bo jest pyszne

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń