Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowo - budyniowo brzoskwinkowe

Orzechowo - budyniowo brzoskwinkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 790

Dodano:

Odsłon: 12572

Łatwe w przygotowaniu, delikatne, rozpływające się w ustach, nie za słodkie - pyszne!

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ubić białka na pianę, pod koniec dodać stopniowo żółtka i cukier cały czas ubijając. Ubić na puszystą masę. Do dobrze ubitej piany dodać mąkę, proszek do pieczenia i na końcu orzechy. Dokładnie wszystko połączyć- wymieszać. Wylać na blaszkę(u mnie 23x40cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 st.C przez 30 min do tak zwanego ''suchego patyczka''. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia i przekroić na dwa placki.

  2. W 1 szklance mleka roztrzepać żółtka, budyń, mąkę. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Na wrzące mleko z cukrem wlać masę budyniowo-żółtkowo- mączną i cały czas mieszając gotować do momentu aż masa zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Utrzeć masło i stopniowo dodawać zimny budyń cały czas ucierając. Gdy już masa będzie jednolita dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i delikatnie wymieszać.

  3. 3/4 kremu rozsmarować na pierwszym placku, przykryć drugim biszkoptem. Resztę kremu wyłożyć na wierzch, posypać posiekanymi orzechami i startą czekoladą. Ja dodatkowo jeszcze schłodziłam przez 1h. Gotowe. Smacznego :-)

  4. PS> Biszkopt orzechowy jest bardzo delikatny i pyszny.. Rośnie bardzo wysoko i potem opada i się deczko kurczy. Krem i biszkopt są dość mało słodkie dlatego ja dodałam do ucieranego masła jeszcze 2 łyżki cukru pudru, co niewiele zmieniło ale mnie jednak bardziej odpowiada, choć i tak uważam że nadal nie jest słodkie, za to nie jest mdlące, a przyjemnie aksamitne i rozpływające się w ustach. Do posmarowania wierzchu ciasta odłożyłam troszkę kremu bez brzoskwiń, ale to sprawa indywidualna.

  5. Przepis zaczerpnięty z http://www.wielkiezarcie.com/recipe40264.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madera 07 lipca 2012 Od patrzenia aż chce się jeść co dopiero mieć takie cudo na talerzu:-))) 5 i do ulubionych. Pozdrawiam:-))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

remix164 09 listopada 2010 Wygląda smakowicie, musze go wyprubować;P
Pozdrawiam;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

POMPOLINA 26 sierpnia 2010 aż ślinka cieknie. Szybko wędruje do ulubionych a ja wedruje do sklepu po składniki i napewno zaserwuje to ciacho mojej rodzince:)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 09 sierpnia 2010 Jak nie za słodkie, to chętnie spróbuję. wygląda bardzo lekko i delikatnie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń