Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowo-daktylowe ciasto bez glutenu

Orzechowo-daktylowe ciasto bez glutenu

Autor: andalmatiner

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 254

Dodano: 13.05.2018

Odsłon: 138

Ciasto bez glutenu, bez jajek i bez laktozy dla osób z nietolerancjami.

Składniki

  • CIASTO:
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 215 g daktyli Medjol (bez pestek)
  • 150 ml zaparzonej kawy espresso
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub likieru Amaretto
  • 1/3 szklanki syropu klonowego
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego rozmieszanego z 1/3 szklanki wrzątku
  • 1 szklanka ulubionego mleka roślinnego lub soku jabłkowego świeżo wyciśniętego
  • 6 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego lub kokosowego (płynny)
  • * garść orzechów włoskich lekko posiekanych (można pominąć)
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka mleczka kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO:

    1. Daktyle włóż do rondelka i dodaj gorącą kawę.

    2. Gotuj, aż z daktyli powstanie masa o konsystencji konfitury.

    3. Do miski wsyp suche składniki.

    4. Dodaj masę daktylową i pozostałe składniki.

    5. Wymieszaj łyżką do połączenia się składników. Powinna powstać masa o konsystencji ciasta na muffinki (w razie potrzeby dodaj trochę mleka roślinnego).

    6. Masę przełóż do keksówki wysmarowanej olejem.

    7. Piecz w temperaturze 170°C około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

  2. POLEWA CZEKOLADOWA:

    1. Wszystkie składniki włóż do rondelka.

    2. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści.

    3. Powstałą polewą posmaruj wierzch ciasta.

    4. Udekoruj kawałkami daktyli lub orzechów.

    5. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń