Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowy

Orzechowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 1164

Dodano:

Odsłon: 6123

Łatwe i podzielne ciasto dla miłośników orzechów

Składniki

  • ciasto: mąka 30 dag
  • masło 20 dag
  • zóltka 2 szt
  • zimna woda 4 łyżki
  • warstwa orzechowa: jajka 8 szt
  • orzechy mielone 35 dag
  • cukier 25 dag
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło rozetrzeć mikserem, dodać żółtka, wodę i mąkę, zarobić ciasto i dać na 2 godz do lodówki. Od razu mówię, że do ciasta nie daje się cukru, ani proszku do pieczenia, to nie pomyłka.Po 2 godz ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy 2 placki.

  2. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, białka ubijamy na pianę, łączymy, dodajemy orzechy, delikatnie mieszamy, wylewamy na pierwsze ciasto i przykrywamy drugim

  3. Pieczemy ok 50 min w temp 190"

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń