Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Orzeźwiający koktajl ze świeżego ogórka"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 85
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 152
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 77
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 85
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 152
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 77
Składniki
Umyj ogórki w ciepłej wodzie, osusz i odetnij końce. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż na sito, posól i odstaw na 10 minut. Odłóż 3 łyżki ogórka do dekoracji.
Wymieszaj w misce jogurt naturalny (może być też kefir, zsiadłe mleko albo maślanka) z drobno posiekaną miętą i odciśniętym na sicie startym ogórkiem.
Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zmiksuj na gładki krem. Dodaj resztę startego ogórka.
Wstaw chłodnik na 20 minut do lodówki. Podawaj udekorowany plasterkiem ogórka i koperkiem, z gotowanymi ziemniakami lub purée.
Sposób na aromat
Wybierz ogórki z błyszczącą, zieloną skórką bez uszkodzeń. Możesz przekroić je wzdłuż i wydrążyć łyżeczką pestki, zupa będzie gęstsza. Resztę ogórka zetrzyj ze skórką!Źródło: Olivia