Do góry

Dania główne Przepis na:

Ośmiornica

Ośmiornica

Autor:

Przepisów i artykułów: 125 Ocena: 2087

Dodano:

Odsłon: 3787

Zrobiona przez męża ;)

Składniki

  • Składniki w opisie :)
3-4 os. 60 min średnie drogie

Przygotowanie

  1. Obiad zrobiony przez męża ;) Ośmiornica :) Do garnka wlewamy 3 litry wody, dodajemy 2 małe cebule, 2 ząbki czosnku i 1 liść laurowy. Doprowadzamy do wrzenia. Wcześniej oczyszczoną i przygotowaną ośmiornicę zanurzamy 3 krotnie aby doznała szoku termicznego i poskręcały się ramiona. Na 1 kilogram ośmiornicy potrzebujemy 30 minut gotowania.

    Składniki na sos
    • 1 cebula
    • do smaku sól i pieprz
    • natka pietruszki
    • mała puszka przecieru pomidorowego
    • 400 g krojonych pomidorów z puszki (1 puszka)
    • 1 czerwona papryka
    • 1 mała papryczka chilli
    • 4 ząbki czosnku
    • do smażenia oliwa z oliwek
    Sposób przygotowania:
    Cebulę, czosnek i chilli posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż całość kilka minut. Dodaj pomidory i przecier. Gotuj wszystko aż sos nabierze jasnoczerwonego koloru. Przypraw do smaku. Wcześniej przygotowaną ośmiornicę pokrój na kawałki i dodaj do sosu na samym końcu i pod żadnym pozorem już nie gotuj gdyż ośmiornica zrobi się twarda i gumowa. Można też kawałki ośmiornicy ułożyć na sosie już na talerzu.
    Podawaj posypane natką pietruszki i ze świeżym pieczywem lub ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń