Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ośmiornica z grilla po grecku"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 304
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 74
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5082
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32674
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 350
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 245
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 304
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 74
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5082
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32674
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 350
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 245
Składniki
Zagotuj wodę w dużym garnku, wlej ocet lub sok z cytryny. Włóż ośmiornicę, przykryj i gotuj do miękkości (40–45 minut). W tym czasie wymieszaj marynaty i przygotuj miodowy winegret.
Ośmiornicę wyjmij z wody, ostudź i pokrój na kawałki (po 1 odnóżu). Posmaruj marynatą. Mocno rozgrzej patelnię grillową i ułóż na niej kawałki ośmiornicy.
Grilluj ok. 1 minuty z każdej strony, cały czas utrzymując wysoką temperaturę patelni. Polej miodowym sosem winegret, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z bagietką lub na rukoli.
Przed ugotowaniem ośmiornicę można lekko stłuc tłuczkiem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na godzinę do lodówki (będzie bardziej krucha).Źródło: Show