Do góry

Przekąski Przepis na:

osmiorniczka

osmiorniczka

Autor: camellia

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 465

Dodano: 17.09.2010

Odsłon: 22093

dla smakoszy

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Odgotowac osmiorniczke w bardzo malej ilosci wody z dodatkiem 1 lyzki oliwy,octu winnego, oregano,liscia i pieprzu.Tak,zeby  byla lekko twarda.Najepiej sprawdzic to widelcem;jezeli wychodzi z niej z latwoscia, jest gotowa.

  2. Na patelnie wlewamy pozostala oliwe, cebulke marynowana i pozostaly ocet.Pomalutku redukujemy(jezeli jest zbyt kwasny mozna dodac odrobine cukru).

  3. Dodajemy podzielona osmiorniczke(tylko ramiona).Karamelizujemy na zloty kolor.Dodajemy malinki i posypujemy obficie oregano.Jezeli sosik jest zbyt gesty mozna dodac wody z gotowania.

  4. Podajemy na cieplo z pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Afrulu 13 lutego 2011 Jeszcze jedno...jak napisała camellia jest to potrawa dla smakoszy...oryginalny sposób przyrządzania...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Afrulu 13 lutego 2011 Kochana Margo...dlaczego bebły?ja osobiście nie przepadam za owocami morza,chociaż mam z nimi stycznośc już bardzo dlugo...rzecz gustu,moi bliscy za nimi przepadają,nie wiem jak mrożone...ale świeże ośmiornice podczas gotowania wydzielają tyle atramentu,że juz sam widok mnie odstrasza...tym którzy je lubią życzę smacznego :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lena79 20 listopada 2010 JA TEŻ BĘDĄC W NEAPOLU PATRZYŁAM OBRZYDLIWIE GDY MOJA GOSPODYNI PRZYNIOSŁA DO DOMU ŻYWĄ OŚMIORNICĘ,ALE SAŁATKA Z NIEJ BYŁA PYSZNA ,A MAŁE OŚMIORNICZKI DUSZONE W POMIDORACH TO JUŻ POEZJA.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gruba-dynia 23 września 2010 Do wybrzydzających: A co powiecie na flaczki?? Albo cynaderki?? Mniej obrzydliwe czy tylko bardziej swojskie??
Pozdrawiam !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

silverguay 23 września 2010 Jestem w Hiszpani od ponad 21 lat i uwielbiam owoce morza.Osmiornica jest wspaniala.Polecam i pozdrawiam!! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nowalijka 23 września 2010 Nie ma co się przejmować komentarzami. Ja osobiście pewnie nie zrobię tego przepisu, gdyż mój mąż jest tyfus synek za mały i zresztą też tyfus, ale z chęcią bym zjadła, a tak muszę oczy nacieszyć tylko a podniebienie może kiedyś nadarzy się okazja

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wroblaczek82 23 września 2010 Proponuję nie przejmować się komentarzami. Ośmiornice są bardzo dobre zwłaszcza małe marynowane:) też myślałem że nigdy tego nie zjem ale zawsze tak jest dopóki czegoś się nie spróbuje.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

camellia 22 września 2010 drziwie sie,ze ktos taki ...ktory nie ma swoich przepisow...ktos kto na pewno nigdy tego nie jadl!!!!!!!! wydaje taka opinie...moze pomyliliscie strony inter.!?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

arwenna1 18 września 2010 ośmiornice smakują naprawdę wspaniale! co ważne dla wrażliwych- nie maja tak szczególnego dla owoców morza zapaszku:) polecam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń