Do góry

Dania główne Przepis na:

osso bucco z cieleciny

osso bucco z cieleciny

Autor: camellia

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 474

Dodano: 16.12.2010

Odsłon: 6949

po prostu pycha

Składniki

  • 2kg goleni cielecej (pokrojonej z koscia w plastry o grubosci 3-4 cm)
  • 4 marchewki,3 slodkie cebule,4 lodygi selera naciowego,4 zabki czosnku(wszystko pokrojone w drobna kostke)
  • 1 kg bardzo dojrzalych pomidorow
  • oliwa z oliwek,maslo
  • maka
  • 2 kieliszki bialego wytrawnego wina
  • 1 1/2l bulionu miesnego
  • sol,pieprz(moze byc delikat do mies),cukier
  • tymianek,oregano,lisc laurowy
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. mieso przyprawic wedlug uznania,obtoczyc w mace...usmazyc na zloty kolor na oliwie...zlewamy tluszcz,patelnie zalewamy odrobina bulionu,aby odzyskac smaki ze smazenia

  2. sparzone i obrane pomidory kroimy na cwiartki,oddzielamy miaz...warzywa smazymy na masle,dodajemy miaz a na koniec wino,podgotowac... dodac ziola,sol,pieprz i cukier

  3. na glebokiej blasze ukladamy polowe warzyw,mieso ,warzywa,zalewamy sosem z patelni i pozostalym bulionem..przykrywamy folia i wstawiamy do piekarnika na 2-3h(170)...najlepiej smakuje z tagliatella i parmezanem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 16 grudnia 2010 Nigdy tego nie robiłam, choć często jadłam we Włoszech. Brzmi pysznie, problem polega na tym, że w różnych krajach w inny sposób rozbierane jest mięso i nie jestem pewna, czy goleń (w Polsce) jest odpowiednikiem nogi cielęcej (we Włoszech). Pozatem powinno być wspaniałe.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń