Do góry

Dania główne Przepis na:

Ostra zapiekanka warzywna z kurczakiem

Ostra zapiekanka warzywna z kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 10

Dodano:

Odsłon: 526

Zapiekanka warzywna z kurczakiem, na spodzie z mieszanki kaszy, okraszona ostrym sosem z serka topionego. Łatwy, sycący i przy okazji mało kaloryczny obiad :) 1 porcja dostarcza: 440 kcal, 23g białka, 40g węglowodanów, 15g tłuszczów

Składniki

  • Melvit Trendy Lunch: Pęczak, bulgur, soczewica - 1 torebka
  • Mięso z udźca kurczaka - 150 g
  • Warzywa na patelnię (bez ziemniaków) - 200 g
  • Vegeta - 1 łyżka
  • Papryka słodka mielona - szczypta
  • Na sos:
  • Serek topiony śmietankowy - 1 bloczek (100g)
  • Pieprz cayenne
  • Bulion (wykorzystałam ten, w którym gotowałam kurczaka)
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotuj torebkę Trendy Lunchu wedle instrukcji na opakowaniu.

  2. Zagotuj litr wody z łyżką Vegety, dodaj pokrojonego na drobne kawałki kurczaka. Gotuj do czasu, aż mięso zrobi się miękkie. Następnie przełóż kurczaka do miseczki i dopraw czerwoną papryką.

  3. Po wyciągnięciu kurczaka, wrzuć do wywaru przygotowaną porcję warzyw i ugotuj je na półmiękko.

  4. Sos:
    Nalej do małego rondelka około szklankę wywaru, w którym gotowały się warzywa oraz kurczak, po czym dodaj serek topiony. Gotuj do czasu roztopienia się serka, co jakiś czas mieszając. Dopraw pieprzem cayenne. Zdejmij z gazu, kiedy składniki ładnie się połączą i całość przybierze konsystencję delikatnego sosu.

  5. Przygotuj naczynie żaroodporne. Na sam spód wyłóż mieszankę kasz, a potem warzywa i kawałki kurczaka. Całość pokryj przygotowanym sosem i wstaw do piekarnika na około 30-45 min w temp. 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń