Do góry

Zupy Przepis na:

Ostra zupa z kurczakiem, mango i papryczką Komodo Dragon

Ostra zupa z kurczakiem, mango i papryczką Komodo Dragon

Autor:

Przepisów i artykułów: 280 Ocena: 1387

Dodano:

Odsłon: 159

Ta potrawa jest dużym wyzwaniem nawet dla osób lubiących na prawdę ostre klimaty. Do przygotowania tej zupy użyłam bardzo ostrej papryczki Komodo Dragon. Papryczki te są hodowane przez Salvatore Genovese, plantatora z Bedfordshire. W skali Scovilla, służącej do oznaczania ostrości potraw osiąga wynik 1,4 miliona, podczas gdy papryczka jalapeno ma w tej skali tylko 3,500. To papryka bardzo wyjątkowa - ma opóźnione działanie, co usypia czujność i daje złudne ''poczucie bezpieczeństwa''. Na początku wyczuwamy cudowny, ostry smak. Jednak po 10 sekundach budzi się demon ostrości. Zupa, aż tak ostra nie jest. Ten wyjątkowo smak diabelskiej papryki świetnie łagodzi mleko kokosowe, słodkie mango i makaron ryżowy. Całość tworzy na prawdę wyjątkowo fantastyczny smak.

Składniki

  • 500 ml buliony drobiowego
  • 200 g filetów z kurczaka
  • 120 g fasolki szparagowej zielonej
  • 180 ml mleka kokosowego
  • ½ papryczki Komodo Dragon
  • 1 dojrzałe mango
  • 2 marchewki
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • ½ limonki
  • pieprz czarny i sól
  • Dodatkowo:
  • 150 g makaronu ryżowego
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Szalotkę, marchew, mango i czosnek obieramy. Szalotkę i czosnek drobno siekamy, marchew kroimy w plasterki, a mango w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę, czosnek i papryczkę Komodo Dragon. Chwilę podsmażamy, aby szalotka się zeszkliła. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i marchew. Mieszamy i podsmażamy chwilę. Całość zalewamy bulionem, dodajemy mleko kokosowe, paprykę słodką mieloną i gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy fasolkę szparagową i gotujemy kolejne 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mango, doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem, solą i sokiem z limonki. Podajemy z makaronem ryżowym.

    Notes

    - przy krojeniu papryczki należy zachować ostrożność. Warto użyć rękawiczek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 21 kwietnia Musi nieziemsko smakować,masz super przepisy i tak smacznie i pięknie podane:) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń