Do góry

Dania główne Przepis na:

Ostry kurczak

Ostry kurczak

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 108

Dodano:

Odsłon: 6084

Smaczne, lekkie, zdrowe :)

Składniki

1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Marynata: Pierś kroimy w kostkę, jeden ząbek czosnku rozgniatamy i dodajemy do piersi, pieprzymy i polewamy sosem sojowym. Wkładamy na przynajmniej 30 minut do lodówki.

  2. Do garnka wlewamy olej. Lekko podsmażamy na nim pokrojoną w paski cebulkę. Do smażącej się cebulki dodajemy pokrojoną w kostkę/paski (wedle uznania) paprykę. Dolewamy wodę i trochę sosu sojowego. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez 5 minut.

  3. Do duszącej się papryki dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, przecier pomidorowy i pokrojony w talarki czosnek. Przykrywamy i dusimy przez następne 5 minut.

  4. Po tym czasie dodajemy wcześniej zamarynowane piersi z kurczaka. Dusimy około 10 minut.

  5. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki). Przyprawiamy pieprzem, papryką, oregano i bazylią. Dusimy jeszcze chwilkę, żeby wszystko nabrało smaku pomidorów. I gotowe. Podajemy z bączkami cebulki.

  6. Smacznego : )

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń