Do góry

Desery Przepis na:

Otrębowe muffinki

Otrębowe muffinki

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 1211

Dodano:

Odsłon: 11843

Pyszne muffinki sporządzone zgodnie z zasadami diety doktora Dukana, smakują wszystkim, nie tylko osobom na diecie! :)

Składniki

  • 4 łyżki otrąb przennych
  • 8 łyżek otrąb owsianych
  • 4 jajka
  • 4 łyżki chudego serka wiejskiego
  • 2 łyżki chudego jogurtu naturalnego
  • 5 tabletek słodzika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka odtłuszczonego kakao
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Otręby owsiane, jeśli są grube, mielimy na drobny puch. Dodajemy otręby pszenne, serek wiejski i jogurt. Rozbijamy jajka, rozdzielając białka od żółtek. Żółtka dodajemy do otrąb. Rozgniatamy tabletki słodzika i dodajemy do masy otrębowej. Można użyć słodzika przeznaczonego do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy

  2. Z pozostałych białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy ją do masy, delikatnie mieszając. Odkładamy część przygotowanego ciasta do drugiego naczynia i dodajemy do niego kakao, delikatnie mieszając.

  3. Nakładamy ciasto do foremek na muffinki- wypełniamy foremki do 3/4 wysokości. Najpierw nakładamy ciasto bez kakao, a następnie małą łyżeczką dokładamy do każdej muffinki odrobinę kakaowego ciasta.

  4. Rozgrzewamy piekarnik do 180*C i pieczemy muffinki około 30 minut, aż ładnie się zrumienią. Z tak przygotowanego ciasta wychodzą ok. 24 muffinki. Osoby, które stosują dietę Dukana, mogą zjeść 6 takich muffinek na dzień. Smacznego! :)

  5. Uwaga! Ze względu na brak dodatku tłuszczu muffinki ciężko odchodzą od papierków. Ale myślę, że to nie problem, gdyż smakują wyśmienicie! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosynka 25 czerwca 2014 Zamiast slodzika radze sprobowac stewii, bo slodzik nie jestzdrowy. A za przepis dziekuje jest przepyszny!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elwirka 27 lutego 2012 Ja nie dodaje słodzika tylko troszkę cynamonu lub przyprawy piernikowej, a białka solę przed ubiciem. Proszę też spróbować z serkiem homogenizowanym zamiast wiejskiego. Takie mufinki jem od dwóch lat zamiast pieczywa i nie znudziły mi się.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nadzia91 24 marca 2011 czy muszę odkładać część ciasta z kakao? czy mogę dodać kakao do ogólnej masy?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zuzak 20 listopada 2010 Pycha !!!!!!!!!!! Co tydzień je robie :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik 14 sierpnia 2010 o ja je niedawno robiłam są rewelacyjne.. :]

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń