Do góry

Przetwory Przepis na:

Owoce fermentowane w miodzie

Przepis dnia 2016-11-14
Owoce fermentowane w miodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 3049

Dodano:

Odsłon: 4617

Kto raz spróbuje owoców fermentowanych w miodzie pokocha je na zawsze, to smak, którego długo nie da się zapomnieć, a ilość zastosowań takiego fermentu liczę w dziesiątkach. Od deserów, dressingów, sorbetów, sosów, lodów po marynaty do mięs, pyszną lemoniadę i wykwintne kanapki. Jest to proporcja na 4-litrowy słój, ale warto użyć większego naczynia, żeby uniknąć kłopotów podczas burzliwej fermentacji.

Składniki

  • 1 ananas
  • 2 różowe grejpfruty
  • 2 granaty
  • około 1 kg dość twardych gruszek
  • 2 laski cynamonu
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 łyżeczka owoców kardamonu
  • 1/2 litra miodu
  • woda z filtra lub przegotowana i ostudzona (użyłam około 2 litrów, ale nie mierzyłam zbyt dokładnie, więc lepiej zacząć od mniej
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Owoce umyć w chłodnej wodzie. Ananasa i grejpfruty obrać ze skórki i pokroić w plastry. Z ananasa usunąć również twardy rdzeń.
    Z granatów wydobyć pestki wraz z soczystą otoczką. Gruszki pozostawić w całości.

  2. Owoce i przyprawy ułożyć bardziej lub mniej ładnie w dużym, 4-litrowym słoju i zalać miodem rozpuszczonym w chłodnej wodzie.

  3. Jeśli miód jest skrystalizowany, należy go wraz z wodą umieścić w miseczce, a tę wstawić do kąpieli wodnej i delikatnie, cierpliwie podgrzewać. Nie wolno przekroczyć temperatury 42 stopni, żeby zdrowy miód nie stracił swoich właściwości!

  4. Przykryć gazą lub – jak robię to najczęściej – papierowym ręcznikiem kuchennym, żeby zabezpieczyć przed dostępem owadów, ale zapewnić dopływ powietrza. Odstawić w spokojne miejsce w temperaturze pokojowej na około tydzień, a następnie przenieść do chłodu. Dobrze, że nastała jesień i te warunki spełnia nasza spiżarnia, bo 4-litrowy słój żadnym sposobem nie zmieściłby się w lodówce!

  5. Z obierek i rdzenia ananasa warto nastawić ocet, żeby nic sie nie zmarnowało. Do mojego octu dorałam jeszcze rozszczelniony słoik marmolady jabłkowo-aroniowej, dlatego ma taki kolor. Sam ocet ananasowy jest jasny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń