Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Owoce pod kruszonką"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 104
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 88
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 104
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 88
Składniki
Truskawki umyj pod bieżącą wodą, osusz i usuń szypułki. Większe sztuki przekrój na pół. Łodygi rabarbaru starannie umyj i osusz. Następnie obierz i pokrój na pięciocentymetrowe kawałki. Truskawki i rabarbar przełóż do miski, posyp mąką ziemniaczaną oraz 2 łyżkami cukru wymieszaj.
Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj pozostały cukier, cukier wanilinowy, cynamon, płatki owsiane, mielone migdały lub orzechy i wymieszaj łyżką. Dodaj ok. 10 dag drobno posiekanego masła lub margaryny. Wszystkie kruszonki połącz ze sobą, rozcierając je palcami.
Formę do tarty lub żaroodporne naczynie posmaruj masłem lub margaryną (1 łyżka). Wyłóż owoce i posyp je kruszonką. Na wierzchu ułóż wiórki pozostałego masła lub margaryny.
Piekarnik rozgrzej do 180° C, wstaw naczynie żaroodporne i piecz ok. 30-40 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru. Naczynie z ciastem wyjmij z piekarnika i odstaw na ok. 10 min, by lekko przestygło. Podawaj z dodatkiem bitej śmietany, puddingiem waniliowym albo gałką ulubionych lodów.
60 minut. Porcja: 240 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie