Do góry

Desery Przepis na:

Owocella

Owocella

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 825

pysznie owocowe ciasto uwielbiane przez dzieci i doroslych

Składniki

  • jajka: 5 do biszkoptu i 7 do masy
  • cukier: 1 szkl do biszkoptu i 5 lyzek do masy
  • maka, 1szklanka
  • ocet, 1 lyzka
  • olej, 1 lyzka
  • proszek do pieczenia, 1 lyzeczka
  • Masa:
  • maslo, 1 kostka
  • galaretki: 2 czerwone 1 cytrynowa
  • winogrona jasne i ciemne razem 0,5 kg
  • pol tabliczki gorzkiej czekolady
  • pomarancz
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. bialka z cukrem ubic na sztywna piane. dodac zoltka, ocet, olej, delikatnie wymieszac i dodac make z proszkiem do pieczenia jeszcze raz wymieszac. wylac biszkopt na blaszke wylozona papierem do pieczenia i wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok pol godziny.

  2. 1 czerwona galaretke rozpuscic w szklance wody, wylac na plytki duzy talez i zostawic do stezenia. nastepnie cytrynowa galaretke rozpuscic rowniez w szklance wody i ostudzic ale pilnowac zeby nie stezala calkiem tylko byla troche gestsza niz kisiel

  3. 7 zoltek utrzec na prze z 5 lyzkami cukru az beda jasne i puszyste. dodawac po kwalaku maslo pilnujac zeby rozmieszac jeden kawalek zanim doda sie nastepny. po dodaniu calego masla zdjac z ognia i ostudzic miieszajac od czasu do czasu

  4. kiedy masa bedzie juz lekko ciepla lub nawet letnia dodac cytrynowa galaretke i wymieszac dokladnie.

  5. galaretke czerwona pokroic na talezu w kostke, winogrona pokroic na polowki a pomarancz i czekolade rowniez w kostke. wszystko to dodac do masy i delikatnie wymieszac.

  6. biszkopt pozostawic w blaszce, zrobic wysoki rant dookola zeby masa nie wylala sie pod biszkopt, rozprowadzic mase rownomiernie i wstawic ciasto do lodowki najlepiej na noc zeby masa stezala. druga galaretke czerwona rozpuscic w wodzie wg przepisu na opakowaniu i zalac nia juz zastygniete ciasto. smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń