Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pysznie owocowe ciasto uwielbiane przez dzieci i doroslych
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 350
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 350
Składniki
bialka z cukrem ubic na sztywna piane. dodac zoltka, ocet, olej, delikatnie wymieszac i dodac make z proszkiem do pieczenia jeszcze raz wymieszac. wylac biszkopt na blaszke wylozona papierem do pieczenia i wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok pol godziny.
1 czerwona galaretke rozpuscic w szklance wody, wylac na plytki duzy talez i zostawic do stezenia. nastepnie cytrynowa galaretke rozpuscic rowniez w szklance wody i ostudzic ale pilnowac zeby nie stezala calkiem tylko byla troche gestsza niz kisiel
7 zoltek utrzec na prze z 5 lyzkami cukru az beda jasne i puszyste. dodawac po kwalaku maslo pilnujac zeby rozmieszac jeden kawalek zanim doda sie nastepny. po dodaniu calego masla zdjac z ognia i ostudzic miieszajac od czasu do czasu
kiedy masa bedzie juz lekko ciepla lub nawet letnia dodac cytrynowa galaretke i wymieszac dokladnie.
galaretke czerwona pokroic na talezu w kostke, winogrona pokroic na polowki a pomarancz i czekolade rowniez w kostke. wszystko to dodac do masy i delikatnie wymieszac.
biszkopt pozostawic w blaszce, zrobic wysoki rant dookola zeby masa nie wylala sie pod biszkopt, rozprowadzic mase rownomiernie i wstawic ciasto do lodowki najlepiej na noc zeby masa stezala. druga galaretke czerwona rozpuscic w wodzie wg przepisu na opakowaniu i zalac nia juz zastygniete ciasto. smacznego:)