Do góry

Dania główne Przepis na:

Owocowa galantyna

Owocowa galantyna

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 5689

Dodano:

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Owocowa galantyna"

Składniki

  • 1 kurczak
  • 25 dag mięsa z piersi kurczaka
  • 10 dag chałki
  • 1/3 szklanki śmietanki
  • 10 dag rodzynek
  • 5 dag tartego chrzanu
  • 5 dag śliwek suszonych
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • białko do klarowania
  • 8 dag selera
  • 8 dag marchwii
  • 8 dag pora
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki żelatyny
  • żurawina
  • cząstki limetki i cytryny
  • natka pietruszki
  • majonez
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka spraw i natnij wzdłuż kręgosłupa. Oddziel skórę wraz z mięsem. Płat oczyść, a następnie wytrybuj udka. Skrawki mięsa razem z filetem zmiksuj z rozmoczoną w śmietanie chałką.

  2. Wymieszaj z rodzynkami, chrzanem oraz drobno pokrojonymi śliwkami oraz żółtkami. Dopraw solą i pieprzem. Połącz z pianą ubitą z białek.

  3. Rozsmaruj masę na płacie mięsa ze skórą i zwiń go w roladę. Warzywa oczyść, zalej wrzątkiem i ugotuj razem z kośćmi. Po 20 minutach przecedź wywar i włóż do niego galantynę. Gotuj 50 minut na wolnym ogniu.

  4. Klarowny wywar połącz z koncentratem pomidorowym i białkiem. Zagotuj, stale ubijając. Na koniec dodaj namoczoną żelatynę i wymieszaj.

  5. Zalej gotową galantynę tężejącą galaretą. Gdy już całkowicie zastygnie, udekoruj ją majonezem, żurawiną i pokrojonymi cytrusami.

    Źródło: Telemax

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń