Do góry

Desery Przepis na:

Owocowa pianka

Owocowa pianka

Autor:

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 2021

Dodano:

Odsłon: 7779

Szybki sposób na coś lekkiego, deserowego i delikatnie słodkiego. Minimum pracy, a efekt oceńcie sami.

Składniki

  • mleko skondensowane niesłodzone, 1 szkl. + 3 łyżki
  • woda, 1 szkl.
  • galaretka, 1 szt.
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody. Zostawić do przestudzenia.

  2. Mleko ubić na puszysty krem (sporo zwiększy objetość) i do ubitego dodać lekko ciepłą galaretkę. Ubijać jeszcze przez kilka minut.

  3. Powstałą masę rozlać do salaterek lub deserowych kielichów. Odstawić na chwilę do lodówki (tak, zeby masa stężała - u nas trwało to ok. pół godziny w 4 stopniach).

  4. Podawać dowolnie ozdobione. Oczywiście, można masą zalać biszkopty, pokrojone galaretki lub inne niespodzianki.

  5. Smacznego. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kstr54 22 czerwca 2013 hmmm, ten przepis na ptasie mleczko mam od..34 LAT !!!!dokladnie, robie w formie ciasta na biszkopcie, mleko dziele na 3 cz, i 3 roznokolorowe galaretki a niekiedy ukladam owoce na wierzch i zalewam galaretka,polecam,jesli dodam moj przepis to tez bede posadzona o kradziez??, Mole3 nie przejmuj sie i rob swoje,pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 03 lutego 2010 Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie desery, to proszę spróbować - nigdy z takim nie robiłam. Jak dla mnie wystarcza cukier, który jest w galaretce. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

hubcio 03 lutego 2010 witam a skondensowane mleko slodzone moze byc??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 26 stycznia 2010 Annawk, sprzeczać nie ma o co, masz rację, tak samo jak nie ma sensu dodwać komentarzy typu Gutki, cytuję: "To samo ptasie mleczko ktore komentowałaś u mnie Mole .Pozdrawiam", choć nie jest ono takie same. Szkoda że nie wszyscy rozumieją, że różnorodność przepisów to zaleta. Miłego dnia! :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 26 stycznia 2010 ja tez robię taką galaretkę i to wcale nie z przepisu Mole3 albo Gutki, tylko z "pamięci", ktoś kiedyś mi powiedział ,a ja potem powiedziałam masie innych osób (i tak poszedł dalej w świat) , wiec chyba nie ma o co się sprzeczać, prawda?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 25 stycznia 2010 Tylko jednego nie mogę zrozumieć - jak można sobie uzurpować prawo do przepisu, którego sposobów wykonania jest mnóstwo i tyleż samo proporcji składników. Gorzej, jak można go wykonać wg swoich proporcji i zostać posądzonym o kradzież? Nic, tylko musisz zgłosić do Urzędu Patentowego, że tylko i wyłącznie Ty jesteś pomysłodawczynią i jedyną właścicielką przepisu na ptasie mleczko. Powodzenia - jak opatentują, daj znać - wszyscy będziemy prawnie zmuszeni do usnięcia przepisów na ptasie mleczko, choć różnią się one od siebie. A mleko skondensowane nigdy nie ubije się na sztywno (owszem zgęstnieje, i to bardzo, jednak do konsystnecji ptasiego mleczka mu daleko), co można uzyskać dopiero po dodaniu galaretki lub żelatyny i schłodzeniu. I dziękuję wszystkim, którzy dodali swoje przepisy na ptasie mleczko - dzięki ich tak dużej różnorodności udało mi się dobrać proporcje idealne dla mnie. :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gutka 25 stycznia 2010 Jakbyś schłodziła mleko zgęstaniałoby błyskawicznie po ubiciu (nie po pół godzinie jak piszesz) pisałam o tym w swoim przepisie i o tym na ile sposobów można to podac ,czy tak ciężko powołac sie na czyjś przepis .Kończe ta dyskusje bo widze nic nowego nie wnosi ,problem pojawia sie i wraca jak bumerag ... moze kiedyś zrozumiesz o co chodzi bo jak na razie to sie nawet nie starasz .Pozdrawiam mimo wszystko serdecznie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 24 stycznia 2010 Hmm, przepisów na ptasie mleczko jest sporo na Smakerze - przejrzałam wszystkie, a część z nich ma takie same składniki - trudno, żeby w przepisie na konkretne danie były inne. Dodawanie kilku podobnych jak najbardziej ma sens - obrazuje to także to, na ile sposobów można zrobić to samo danie. Dla mnie połowa z Twoich 411 to raczej będzie 205,5, a nie tak jak w moim przepisie 250 ml + 3 łyżki - trudno tu więc mówić o połowie. Poza tym robiłam bez cukru, schłodziłam mleko - dużo szybciej i lepiej się ubiło, a galaretkę dodałam delikatnie ciepłą - w połączeniu z zimnym mlekiem krem szybciutko zgęstniał, a większa ilość mleka sprawiła, że był bardziej delikatny. Teraz proponuję, żebyś wyszukała na Smakerze wszystkie przepisy z kurczakiem w roli głównej - pewnie połowa, według Ciebie, jest tu zupełnie niepotrzebnie, bo kurczak to kurczak.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gutka 24 stycznia 2010 Jakimi składnikami ?!! dałas poł porcji i bez cukru -nie oburzam sie tylko stwierdzam fakt i przepisów na takie ptasie mleczko nie było bo zanim wrzuce przepis sprawdzam .Nie widze sensu i potrzeby podawania takich samych przepisów lub różniącym sie jednym szczegółem bez większego znaczenia, swoje sugestie mozna podac w komentarzach pod przepisem juz istniejącym co upraszcza sprawe.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń