Do góry

Desery Przepis na:

Owocowe eklerki

Owocowe eklerki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10028

Dodano:

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Owocowe eklerki"

Składniki

  • 200 g mąki
  • 3 jajka
  • 45 g cukru
  • 525 ml mleka
  • budyń waniliowy
  • 75 g masła
  • 75 g kwaśnej śmietany
  • 75 g malin
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 60 minut. Cena sztuki ok. 1,10 zł

  2. Zagotowujemy 400 ml mleka z cukrem, odlewamy pół szklanki, w której rozprowadzamy proszek budyniowy, wlewamy do mleka. Gotujemy jeszcze minutę i odstawiamy do ostygnięcia.

  3. W garnku gotujemy po 125 ml mleka i wody z masłem i szczyptą soli. Odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę stopniowo dodajemy do płynu, ucierając na jednolitą masę.

  4. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Przekładamy je do rękawa cukierniczego i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy 8 eklerek. Pieczemy 20–25 minut w 200oC.

  5. Do budyniu dodajemy śmietanę, miksujemy. Ostudzone eklerki przekrawamy na pół. Wypełniamy je kremem budyniowym, układamy maliny i przykrywamy drugą częścią ciasta. Dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

  6. Wartość odżywcza sztuki 260 kcal Białko 8 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 32 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń