Do góry

Desery Przepis na:

Owocowe jabłuszko z budyniem

Owocowe jabłuszko z budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 191

Dodano:

Odsłon: 135

Smacznie bo wspaniałe połączenie składników. Smak smażonego jabłka pamiętam z dzieciństwa.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 7jaj
  • 1szkl cukru
  • 2/3szkl mąki pszennej
  • 1budyń waniliowy
  • 2krople olejku pomarańczowego
  • 1,5łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa:
  • 6jabłek
  • 6śliwek
  • 2galaretki pomarańczowe
  • 1/2szkl cukru
  • Masa budyniowa:
  • 2budynie waniliowe
  • 750ml mleka
  • 1/2szkl cukru
  • 1kostka margaryny
  • Dodatkowo:
  • Dżem wiśniowy
  • Cappuccino orzechowe
  • Posypka czekoladowa
> 6 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka oraz olejek pomarańczowy, zmiksować. Na koniec dodać suche składniki wymieszać ręcznie. Piec 25min w 170C. Po upieczeniu przecinamy na pół.

  2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Śliwki również obieramy i kroimy w małą kostkę. Jabłka i śliwki Przełożyć do garnka. Dodać cukier i smażyć ok 15min pod przykryciem, często mieszając. Na koniec ściągnąć z ognia i wsypać galaretki, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia i wylać na biszkopt. Schłodzić.

  3. Masa budyniowa: W nie całej szklance mleka rozpuścić budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego wlewamy mieszankę budyniową, ugotować budyń. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć a następnie dodać partiami budyń. Zmiksować. Gotową masę wylać na jabłka.

  4. Wyłożyć 2część biszkoptu, posmarować dżemem i posypać cappucino i posypką czekoladową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń