Do góry

Desery Przepis na:

Owocowe skórki

Owocowe skórki

Autor:

Przepisów i artykułów: 188 Ocena: 2537

Dodano:

Odsłon: 2673

Owocowe skórki, czyli wegańskie żelki są bogate w mikroelementy i tak intensywne w smaku, że nie potrzebują sztucznych barwników, aromatów,

Składniki

  • Bananowa- Mango:
  • 2 banany
  • 1 mango
  • sok z cytryny
  • 2 daktyle
  • Mango:
  • 1 dojrzałe mango
  • 1-2 pomarańczy
  • Malinowa:
  • 300 g malin
  • 1 banan
  • sok z pomarańczy
  • Jabłkowa:
  • 2 dojrzałe jabłka
  • 1 banan
  • łyżka soku cytrynowego
  • Czekoladowa:
  • 4 dojrzałe banany
  • 2 łyżki kakao
  • 2 suszone daktyle
  • szczypta cynamonu
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do kubka od miksera wrzucam owoce pocięte w kawałki i miksuję na papkę. Najwięcej problemu miałam ze zmiksowaniem jabłek, które były dość twarde. Pamiętajcie więc, żeby wybierać owoce dojrzałe i soczyste. Dodanie owocowego soku ułatwi rozdrabnianie, ale przedłuży proces suszenia, bo ciecz musi wyparować. Jeśli używasz suszonych daktyli lub moreli, namocz je wcześniej na godzinę i pokrój w drobne kawalki. Pamietaj, żeby usunąć pestki z pomarańczy lub cytryny.

  2. Owocową masę rozsmarowuję na papierze do pieczenia na grubość 2-5 mm. Temperaturę w automacie ustawiam na maksymalnie 42 stopni, w piekarniku na 50- 60 stopni i uchylam drzwiczki. Suszymy 7- 8- 9 godzin, aż skórki zaczną odchodzić od papieru, jeśli będziemy je suszyć zbyt długo, zaczną się łamać i nie dadzą rolowac. Gotowa skórka nie lepi się do palców.

  3. - jeśli używasz tylko bananów, żeby nie ściemniały, dobrze jest pokropić je sokiem z cytryny.
    - skórka z bardzo dojrzalych bananów może się łamać, więc najlepiej dodać do nich dodatkowy owoc.
    - dodaj różnych przypraw: cynamonu, wanilii, wiórków kokosowych, kardamonu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń