Do góry

Przekąski Przepis na:

Owsiane muffinki z borówką i jabłkiem

Owsiane muffinki z borówką i jabłkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 1176

Dodano:

Odsłon: 3654

Zdrowe muffinki na bazie płatków owsianych - doskonałe do szkolnej lunchówki

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka pół na pół mąki razowej i białej
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • po czubatej łyżeczce cynamonu, sody i proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • ¾ szklanki jogurtu naturalnego
  • ¼ szklanki oleju
  • 2 jajka
  • starta skórka z ½ cytryny
  • szklanka borówki amerykańskiej
  • łyżka mąki
  • 1 jabłko starte na tarce
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
    Wjednej misce wymieszać suche składniki ( pierwsze pięć z listy), w drugiej wymieszać mokre ( kolejne4).
    Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać.

  2. W osobnej misce wymieszać borówki z łyżką mąki, dodać do ciasta razem ze skórką z cytryny i tarty jabłkiem.

  3. Nałożyć do form muffinkowych ( można je lekko natłuścić olejem albo użyć papierowych kokijek), piec 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń