Do góry

Śniadania Przepis na:

Owsianka z jabłkiem, żurawiną i orzechami nerkowca (bez mleka)

Owsianka z jabłkiem, żurawiną i orzechami nerkowca (bez mleka)

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 93

Dodano:

Odsłon: 5729

Podstawą tej owsianki jest sok jabłkowy. W soku (ze szczyptą cynamonu) duszone są na początku kawałki jabłka, później dodaje płatki owsiane. Odstawiam na chwilę, aż nasiąkną sokiem i zmiękną. Jeżeli nie lubicie duszonych jabłek, namoczcie płatki owsiane w samym soku. Pokrojone jabłko dodajcie później.

Składniki

  • szklanka płatków owsianych
  • szklanka soku jabłkowego
  • 1 jabłko
  • łyżka soku z cytryny lub limonki
  • garść orzechów nerkowca
  • garść suszonej żurawiny
  • szczypta cynamonu
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jabłko kroimy w kosteczkę (zostawiamy kilka kawałków do dekoracji), wkładamy do garnka, dodajemy sok z cytryny, szczyptę cynamonu, wlewamy sok jabłkowy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy 5 minut.

    Zdejmujemy z ognia, dodajemy płatki owsiane i odstawiamy na ok. 15 minut pod przykryciem, aż zmiękną.

    Gotową owsiankę przekładamy do miseczek. Dodajemy resztę jabłka, suszoną żurawinę i orzechy nerkowca.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń