Do góry

Przetwory Przepis na:

Oxymel. Wzmacniamy odporność przed zimą

Oxymel. Wzmacniamy odporność przed zimą

Autor:

Przepisów i artykułów: 305 Ocena: 3182

Dodano:

Odsłon: 17684

Oxymel to wyciąg z roślin podnoszących odporność wykonany na bazie octu jabłkowego, posłodzony miodem. To prawdziwa bomba odpornościowa, a ponieważ wielkimi krokami nadchodzi jesienna plucha, chłód i mroźna zima, warto sobie tę odporność wzmocnić. Oxymel działa także wspomagająco podczas kuracji, gdy już złapiesz katar i chrypkę.

Składniki

  • 1 część posiekanej cebuli
  • 1 część posiekanego czosnku
  • 1 część pokrojonego w plasterki (lub startego na dużych oczkach tarki) korzenia chrzanu
  • 1 część pokrojonego w cienkie plasterki świeżego korzenia imbiru
  • 2-4 ostre papryczki albo suszone chili w proszku lub płatkach
  • dobry ocet, najlepiej jabłkowy (ale nie spirytusowy!) w ilości wystarczającej do zalania składników
  • płynny miód
  • opcjonalnie: kurkuma, natka pietruszki, pokrzywa, rozmaryn, owoce dzikej róży, jarzębiny, rokitnika, szałwia, tymianek, oregano,
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Posiekane składniki (nie trzeba ich obierać, ale ja obieram cebulę i czosnek, a imbir i chrzan tylko porządnie szoruję) umieść w odpowiednio dużym słoju i zalej octem jabłkowym lub innym naturalnym octem.

  2. Słój postaw w ciepłym miejscu (a przynajmniej w temperaturze pokojowej) na około 4 tygodnie, warto od czasu do czasu wymieszać zawartość słoika. Choć – prawdę mówiąc – warstwy wyglądają bardzo dekoracyjnie! Nie trzeba ich mieszać, wystarczy zadbać o to, aby wszystkie składniki były zawsze pokryte warstwą octu.

  3. Po upływie zalecanego miesiąca odcedź płyn od części stałych i wymieszaj go z miodem w proporcji, która Ci smakuje. Dla mnie ulubiony jest stosunek 2/3 przyprawionego octu na 1/3 płynnego miodu, ale jest tu pewna dowolność. Można zrobić bardziej lub mniej słodki oxymel, jednak nie zalecam całkowitej rezygnacji z miodu – jego prozdrowotne właściwości są nie do przecenienia.

  4. Jeśli miód będzie bardzo gęsty albo skrystalizowany, można wlać ocet i miód do miseczki, ustawić naczynie w kąpieli wodnej i podgrzewać pod przykryciem do temperatury około 40 stopni (na malutkim ogniu) – wtedy miód delikatnie się stopi i połączy z octem, nie tracąc swoich właściwości.

  5. Należy zażywać go systematycznie – w ramach profilaktyki wystarczy łyżka dziennie, rozcieńczona w ciepłym lub chłodnym płynie. Dodatkową porcję dobrze jest wypić w razie przemarznięcia czy przemoczenia stóp. Gdy czujemy, że „bierze nas” przeziębienie – można przyjmować częściej, kilka razy w ciągu dnia, zarówno z chłodną wodą, jak i z gorącą herbatą.

    Oxymel poprawia również trawienie tłustych potraw. Wzmaga cyrkulację płynów w organizmie. To również doskonałe lekarstwo przy problemach z zatokami. Można go też używać w dressingach do sałatek lub jako świetną marynatę do mięsa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń